Založ si blog

Hlas odpravených …


 

V delikátnej téme imigrácia, a to obzvlášť vo Švajčiarsku, ostal režisér Fernand Melgar zahrabaný. A to držiac sa zaručenej cesty (akokoľvek cynicky to môže znieť) – ľudia, príbehy emócie. Melgar spracoval skutočné, doslovne uzavreté, príbehy jednotlivcov umiestnených v centre pre ilegálnych imigrantov a neúspešných žiadateľov o azyl v Ženeve, pomenovaného „Frambois“. Príbehy, ktoré dostať von z centra, smerom k verejnosti, nebolo nikdy v pláne. Ani nikdy predtým do podobného zariadenia totiž kamera v krajine nevstúpila.

Švajčiarko spomedzi západoeurópskych krajín znázorňuje najjasnejšie kam ďaleko sa dá vybičovať hnevlivý politický diškurz týkajúci sa problematiky imigrácie. Imigranti a imigrantky, nemajúc voličskú cenu, sa stávajú najľahším terčom slovných útokov a stali sa súčasťou polemiky medzi politickými stranami, ktorej sa priamo nezúčastňovali. Až doteraz …

Premiéru svojho dokumentu „Špeciálny let“ naplánoval Melgar mesiac pred federálnymi voľbami v októbri 2011. Čím do atmosféry predvolebnnej kampane vkročil. Pravdepodobne cielene. Akýkoľvek odstup si mohol uchovať pri predostrení témy, počas spracuvávania a v samotnej finálnej podobe, propagandistickým škatuľkám neušiel. Pravica ho prijala s ostentatívnou nevôľou, zavrhnutím a nehynúcim volaním po zákaze premietania na školách, ľavica s úľavou, že za nich odkomunikoval a odkomunikuváva verejnosti tému, v ktorej ona samotná v posledných rokoch, vzhľadom na bezprecedentný a narastajúci úspech nacionalistickej pravice, očividne zlyháva na celej čiare …

Analógie a komparácie vývoja a situácie dneška s druhou svetovou vojnou sa môžu zdať nedotiahnuté, no sú minimálne znepokojujúce. Takisto ako označenie daných centier za „koncentračné tábory s ľudskou tvárou“, čo sa v diskusiach s režisérom nezriedka konštatuje. Tragédie, ktoré má podľa režiséra na svedomí systém, ten „posvatný“, neomylný a nekritizovaný, v ktorom ani dvadsať rokov života v krajine nie zakaždým postačuje na to, aby sa jedinec vyhol zavretiu do cely a „špeciálnemu letu“ späť do krajiny pôvodu. Dokument poukazuje na chyby a zlyhania (nie lacného) systému zaobchádzania a zadržiavania „ľudí bez dokladov“ na niekoľko mesiacov, jeho nehumánnosť a nespravodlivosť, neobraňuje jednotlivcov, ani neposudzuje. Predovšetkým ukazuje narušené vzťahy, rozdelené rodiny, strach, stres, zúfalstvo a ich nedozerné následky. Ako i na druhej strane rutinnosť ľudského prístupu personálu centra …

Fernard Melgar sa stal v krajine naivným „hlasom odpravených“ a jeho dokumentárny prístup je osočovaný za „doku-mentorský“.

 

http://www.youtube.com/watch?v=9vL1PgyL0lk

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 08:52

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Niektorí z rezortu diplomacie USA pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom

28.04.2024 06:25

"Vážne znepokojenie z nedodržiavania" humanitárneho práva počas vojny v Pásme Gazy Izraelom vyjadrili štyri zložky rezortu americkej diplomacie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1557x
Priemerná čítanosť článkov: 1557x

Autor blogu

Kategórie

Archív